Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility
GR EN
Testing your way to safety
Αρχική σελίδα > Υπηρεσίες > Αναλύσεις ανά Τομέα > Tρόφιμα > Επιμολυντές
ΕπιμολυντέςΤιμοκατάλογος

Οι επιμολυντές είναι επικίνδυνες ουσίες οι οποίες εμφανίζονται στα τρόφιμα σε διάφορα στάδια όπως κατά την παραγωγή, την συσκευασία, την μεταφορά ή την συντήρηση. Επίσης μπορεί να είναι συνέπεια της ρύπανσης του περιβάλλοντος. Από την στιγμή που η επιμόλυνση έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα των τροφίμων και μπορεί να επιφυλάσσει κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία, η ευρωπαική ένωση έχει λάβει μέτρα για να ελαχιστοποιήσει την παρουσία των επιμολυντών στα τρόφιμα.

Τα μέτρα της ευρωπαικής ένωσης αφορούν στους ακόλουθους επιμολυντές: μυκοτοξίνες (αφλατοξίνες, ωχρατοξίνη Α, fusarium -τοξίνες, πατουλίνη), μέταλλα (κάδμιο, μόλυβδος, υδράργυρος, ανόργανος κασσίτερος), διοξίνες και PCBs , πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες (PAH), χλωροπροπανόλες (3-MCPD) και νιτρικά.

Στον πρόσφατο κανονισμό 2022/2388 ΕΚ της 7ης Δεκεμβρίου 2022 η Ε.Ε. θέτει ανώτατα όρια για την παρουσία PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS στα τρόφιμα.

Στα εργαστήρια Tsakalidis Analysis & Testing μπορείτε να βρείτε λύσεις για τον έλεγχο των ανωτέρω κινδύνων σύμφωνα με τις ακόλουθες μεθόδους
 

  • ΒΑΡΕΑ ΜΕΤΑΛΛΑ

Τα βαρέα μέταλλα εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα κυρίως μέσω των γεωργικών εδαφών που είναι  ο τελικός αποδέκτης των διαφόρων ρυπαντών, επίσης ανιχνεύονται στα ιχθυρά τα οποία αλιεύοντα σε ρυπασμένα νερά και και τέλος μπορεί να υπάρξει επιμόλυνση κατά την επεξεργασία και την συκευασία των τροφίμων. Μερικά βαρέα μέταλλα έχουν διαθρεπτική αξία και είναι απαραίτητα για την υγεία, ενώ κάποια άλλα όπως ο μόλυβδος, το κάδμιο και ο υδράργυρος είναι τοξικά και προκαλούν σοβαρές βλάβες στην υγεία.

Η ευρωπαϊκή ένωση με τον κανονισμό 1881/2006/ΕΕ και την οδηγία 2001/22/ΕΚ έχει θεσπίσει τα μέγιστα επιτρεπτά όρια των συγκεντρώσεων των βαρέων μετάλλων σε διάφορα είδη τροφίμων.

 

ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ
Αρσενικό Ο.521 / ICP-MS
Κάδμιο Ο.521 / ICP-MS
Κασσίτερος Ο.521 / ICP-MS
Μόλυβδος Ο.521 / ICP-MS
Σελήνιο Ο.521 / ICP-MS
Υδράργυρος Ο.521 / ICP-MS
Χρώμιο ολικό Ο.521 / ICP-MS
Χρώμιο εξασθενές extraction / GFAAS  
  
  • ΟΡΓΑΝΙΚΟΙ ΕΠΙΜΟΛΥΝΤΕΣ
ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ ΜΕΘΟΔΟΣ ΔΙΑΠΙΣΤΕΥΣΗ
Ακρυλαμίδιο Ο.637
Μεθανόλη Headspace/ GC/FID  
Οξεικός αιθυλεστέρας Headspace/ GC/MS  
Παραδιχλωροβενζόλιο Headspace/ GC/MS  
Πενταδιένιο 1,3 Headspace/ GC/MS  
Πολυκυκλικοί αρωματικοί                  υδρογονάνθρακες (PAHs) GC/MS  
Πολυχλωριωμένα διφαινύλια (PCBs) GC/ECD  
Φθαλικοί εστέρες GC/FID
Ethyl carbamate GC/MS  
PCDD/F-PCB   (WHO-TEQ) EPA 1613  
PFOS, PFOA, PFNA και PFHxS LC-MS/MS  
Ισταμίνη Ο.611